Definiţii [ ]
Definiţia 1 : Se numeşte plan osculator la curba
Γ
{\displaystyle \Gamma \!}
în punctul M planul determinat de punctul M şi versorii
τ
→
,
n
→
{\displaystyle \vec \tau, \vec n}
.
Remarcă : Se demonstrează că planul osculator este poziţia limită a unui plan care trece prin punctele
M
,
M
1
,
M
2
{\displaystyle M, M_1, M_2 \!}
când
M
1
,
M
2
{\displaystyle M_1, M_2 \!}
tind către (pe
Γ
{\displaystyle \Gamma \!}
) M .
Definiţia 2 : Se numeşte plan rectifiant la curba
Γ
{\displaystyle \Gamma \!}
în punctul M planul determinat de punctul M şi versorii
τ
→
,
b
→
{\displaystyle \vec \tau , \vec b}
.
Definiţia 3 : Se numeşte triedrul lui Frenet la curba
Γ
{\displaystyle \Gamma \!}
în punctul M triedrul format din planul osculator, planul normal şi planul rectifiant în punctul M , precum şi din dreptele de intersecţie ale acestor plane: binormala, tangenta, normala principală.
Să presupunem acum că curba
Γ
{\displaystyle \Gamma \!}
este dată parametric:
{
x
=
x
(
t
)
y
=
y
(
t
)
t
∈
[
a
,
b
]
z
=
z
(
t
)
{\displaystyle
\left\{ \begin{array}{lr}
x= x(t)
\\
y = y(t) t \in [a, b]
\\
z= z (t)
\end{array} \right.
}
Ne propunem să aflăm ecuaţiile elementelor triedrului lui Frenet în funcţie de t .
Ecuaţiile tangenta şi planul normal sunt deja aflate.
Avem:
r
→
=
d
r
→
d
s
=
r
′
(
t
)
¯
d
s
d
t
{\displaystyle \vec r = \frac {d \vec r}{ds} = \frac {\overline {r' (t)}}{\frac {ds}{dt}}}
d
τ
d
s
=
(
r
′
(
t
)
¯
d
s
d
t
)
t
′
d
s
d
t
=
r
″
(
t
)
¯
d
s
d
t
−
d
2
s
d
t
2
r
′
(
t
)
¯
(
d
s
d
t
)
3
{\displaystyle \frac{d \tau}{ds} = \frac {\left ( \frac {\overline {r'(t)}}{\frac {ds}{dt}} \right )'_t}{\frac {ds}{dt}}= \frac {\overline {r''(t)} \frac {ds}{dt} - \frac {d^2 s}{dt^2} \overline {r'(t)}}{(\frac {ds}{dt})^3}}
Din ultima egalitate şi prima formulă a lui Frenet rezultă că
n
→
{\displaystyle \vec n \!}
este coplanar cu
r
″
(
t
)
¯
{\displaystyle \overline {r''(t)} \!}
şi
r
′
(
t
)
¯
{\displaystyle \overline {r'(t)} \!}
, deci planul osculator este planul determinat de M ,
r
″
(
t
)
¯
{\displaystyle \overline {r''(t)} \!}
şi
r
′
(
t
)
¯
{\displaystyle \overline {r'(t)} \!}
, prin urmare ecuaţia sa este:
|
X
−
x
(
t
)
Y
−
y
(
t
)
Z
−
z
(
t
)
x
′
(
t
)
y
′
(
t
)
z
′
(
t
)
x
″
(
t
)
y
″
(
t
)
z
″
(
t
)
|
=
0
{\displaystyle
\begin{vmatrix}
X-x(t) & Y- y(t) & Z-z(t) \\
x'(t) & y'(t) & z'(t) \\ x''(t) & y''(t) & z''(t)
\end{vmatrix}
= 0}
(EPLO)
Din ecuaţia precedentă rezultă ecuaţiile binormalei, ca dreaptă perpendiculară pe planul osculator:
X
−
x
(
t
)
|
y
′
(
t
)
z
′
(
t
)
y
″
(
t
)
z
″
(
t
)
|
=
Y
−
y
(
t
)
|
z
′
(
t
)
x
′
(
t
)
z
″
(
t
)
x
″
(
t
)
|
=
Z
−
z
(
t
)
|
x
′
(
t
)
y
′
(
t
)
x
″
(
t
)
y
″
(
t
)
|
{\displaystyle \frac {X- x(t)}{\begin{vmatrix} y'(t) & z'(t) \\ y''(t) & z''(t) \end{vmatrix}}=\frac {Y-y(t)}{\begin{vmatrix} z'(t) & x'(t) \\ z''(t) & x''(t) \end{vmatrix}} =\frac {Z-z(t)}{\begin{vmatrix} x'(t) & y'(t) \\ x''(t) & y''(t) \end{vmatrix}}}
(EB)
Planul rectifiant are ca şi normală normala principală:
n
→
=
b
→
×
τ
→
{\displaystyle \vec n = \vec b \times \vec \tau}
Din cele de mai sus rezultă că
n
→
{\displaystyle \vec n \!}
este paralel cu:
(
r
′
(
t
)
→
×
r
″
(
t
)
→
)
×
r
′
(
t
)
→
=
|
i
→
j
→
k
→
|
y
′
(
t
)
z
′
(
t
)
y
″
(
t
)
z
″
(
t
)
|
|
z
′
(
t
)
x
′
(
t
)
z
″
(
t
)
x
″
(
t
)
|
|
x
′
(
t
)
y
′
(
t
)
x
″
(
t
)
y
″
(
t
)
|
x
′
(
t
)
y
′
(
t
)
z
′
(
t
)
|
=
{\displaystyle \left ( \overrightarrow {r'(t)} \times \overrightarrow {r''(t)} \right ) \times \overrightarrow {r'(t)} = \begin{vmatrix} \vec i & \vec j & \vec k \\ \begin{vmatrix} y'(t) & z'(t) \\ y''(t) & z''(t) \end{vmatrix} & \begin{vmatrix} z'(t) & x'(t) \\ z''(t) & x''(t) \end{vmatrix} & \begin{vmatrix} x'(t) & y'(t) \\ x''(t) & y''(t) \end{vmatrix} \\ x'(t) & y'(t) & z'(t) \end{vmatrix} =}
=
A
i
→
+
B
j
→
+
C
k
→
{\displaystyle =A \vec i + B \vec j + C \vec k}
Prin urmare, ecuaţia planului rectificant este:
A
(
X
−
x
(
t
)
)
+
B
(
Y
−
y
(
t
)
)
+
C
(
Z
−
z
(
t
)
)
=
0
{\displaystyle A(X-x(t)) + B(Y-y(t)) + C(Z-z(t)) = 0 \!}
(EPR) )
Iar ecuaţiile normalei principale sunt:
X
−
x
(
t
)
A
=
Y
−
y
(
t
)
B
=
Z
−
z
(
t
)
C
{\displaystyle \frac {X-x(t)}{A} = \frac {Y-y(t)}{B} = \frac {Z-z(t)}{C}}
(ENP)
Triedrul lui Frenet [ ]
Fie
Γ
:
r
→
=
r
→
(
t
)
{\displaystyle \Gamma: \; \vec r = \vec r (t) \!}
o curbă spaţială şi
M
0
∈
Γ
{\displaystyle M_{0}\in \Gamma \!}
un punct regulat şi neinflexinoar.
Definiţie Triedrul Frenet este un triedru mobil de vârf
M
0
{\displaystyle M_0 \!}
format din trei plane care trec prin
M
0
{\displaystyle M_0 \!}
şi care sunt ortogonale două câteva două.
Triedrul lui Frenet asociat unei curbe spaţiale
Elementele triedrului lui Frenet sunt:
Muchiile triedrului Frenet sunt:
- Dreapta tangentă
T
M
0
(
Γ
)
{\displaystyle T_{M_0} (\Gamma) \!}
dată de
(
M
0
,
t
→
)
{\displaystyle (M_{0},{\vec {t}})}
- Dreapta normală principală
N
M
0
(
Γ
)
{\displaystyle N_{M_0}(\Gamma) \!}
dată de
(
M
0
,
n
→
)
,
{\displaystyle (M_{0},{\vec {n}}),\!}
fiind drepta de intersecţie dintre planul normal şi planul osculator.
- Dreapta binormală
B
M
0
(
Γ
)
{\displaystyle B_{M_{0}}(\Gamma )\!}
dată de
(
M
0
,
b
→
)
,
{\displaystyle (M_{0},{\vec {b}}),}
fiind dreapta perpendiculară pe planul osculator în punctul
M
0
{\displaystyle M_0 \!}
Feţele triedrului Frenet sunt:
- Planul osculator
P
M
0
O
(
Γ
)
;
{\displaystyle P_{M_{0}}^{O}(\Gamma );\!}
- Planul normal
P
M
0
n
(
Γ
)
;
{\displaystyle P_{M_{0}}^{n}(\Gamma );\!}
- Planul rectificator notat
P
M
0
r
(
Γ
)
,
{\displaystyle P_{M_{0}}^{r}(\Gamma ),\!}
fiind planul perpendicular pe normală principală în punctul
M
0
.
{\displaystyle M_0. \!}
Au loc următoarele relaţii:
t
→
=
r
→
˙
(
t
0
)
{\displaystyle {\vec {t}}={\dot {\vec {r}}}(t_{0})\!}
este vectorul director al dreptei tangente
T
M
0
(
Γ
)
;
{\displaystyle T_{M_{0}}(\Gamma );\!}
b
→
=
r
→
˙
(
t
0
)
×
r
→
¨
(
t
0
)
{\displaystyle {\vec {b}}={\dot {\vec {r}}}(t_{0})\times {\ddot {\vec {r}}}(t_{0})\!}
este vectorul director al dreptei binormale
B
M
0
(
Γ
)
,
{\displaystyle B_{M_{0}}(\Gamma ),\!}
fiind vectorul normal planului osculator
P
M
0
O
(
Γ
)
;
{\displaystyle P_{M_{0}}^{O}(\Gamma );\!}
n
→
=
b
→
×
t
→
{\displaystyle {\vec {n}}={\vec {b}}\times {\vec {t}}\!}
este vectorul director al normalei principale
N
M
0
(
Γ
)
.
{\displaystyle N_{M_{0}}(\Gamma ).\!}
Cunoscând vectorii directori ai muchiilor triedrului Frenet, putem deduce cu uşurinţă ecuaţiile planelor (feţelor) triedrului Frenet, după cum urmează:
P
M
0
n
(
Γ
)
{\displaystyle P_{M_{0}}^{n}(\Gamma )\!}
este planul determinat de punctul
M
0
{\displaystyle M_0 \!}
şi direcţia normală
t
→
;
{\displaystyle {\vec {t}};\!}
P
M
0
O
(
Γ
)
{\displaystyle P_{M_{0}}^{O}(\Gamma )\!}
este planul determinat de punctul
M
0
{\displaystyle M_0 \!}
şi de direcţia normală
b
→
;
{\displaystyle {\vec {b}};\!}
P
M
0
r
(
Γ
)
{\displaystyle P_{M_{0}}^{r}(\Gamma )\!}
este planul determinat de punctul
M
0
{\displaystyle M_0 \!}
şi de direcţia normală
n
→
.
{\displaystyle {\vec {n}}.\!}
Dacă curba
Γ
{\displaystyle \Gamma \!}
este dată prin ecuaţii parametrice
Γ
:
{
x
=
x
(
t
)
y
=
y
(
t
)
z
=
z
(
t
)
{\displaystyle \Gamma :\;{\begin{cases}x=x(t)\\y=y(t)\\z=z(t)\end{cases}}\!}
şi
M
0
(
t
0
)
∈
Γ
{\displaystyle M_{0}(t_{0})\in \Gamma \!}
atunci:
T
M
0
(
Γ
)
:
X
−
x
(
t
0
)
x
˙
(
t
0
)
=
Y
−
y
(
t
0
)
y
˙
(
t
0
)
=
Z
−
z
(
t
0
)
z
˙
(
t
0
)
{\displaystyle T_{M_{0}}(\Gamma ):\;{\frac {X-x(t_{0})}{{\dot {x}}(t_{0})}}={\frac {Y-y(t_{0})}{{\dot {y}}(t_{0})}}={\frac {Z-z(t_{0})}{{\dot {z}}(t_{0})}}\!}
P
M
0
n
(
Γ
)
:
x
˙
(
t
0
)
⋅
[
X
−
x
(
t
0
)
]
+
y
˙
(
t
0
)
⋅
[
Y
−
y
(
t
0
)
]
+
z
˙
(
t
0
)
⋅
[
Z
−
z
(
t
0
)
]
=
0
{\displaystyle P_{M_{0}}^{n}(\Gamma ):\;{\dot {x}}(t_{0})\cdot [X-x(t_{0})]+{\dot {y}}(t_{0})\cdot [Y-y(t_{0})]+{\dot {z}}(t_{0})\cdot [Z-z(t_{0})]=0\!}
B
M
0
(
Γ
)
:
X
−
x
(
t
0
)
A
=
Y
−
y
(
t
0
)
B
=
Z
−
z
(
t
0
)
C
{\displaystyle B_{M_{0}}(\Gamma ):\;{\frac {X-x(t_{0})}{A}}={\frac {Y-y(t_{0})}{B}}={\frac {Z-z(t_{0})}{C}}\!}
P
M
0
O
:
A
⋅
[
X
−
x
(
t
0
)
]
+
B
⋅
[
Y
−
y
(
t
0
)
]
+
C
⋅
[
Z
−
z
(
t
0
)
]
=
0
{\displaystyle P_{M_{0}}^{O}:\;A\cdot [X-x(t_{0})]+B\cdot [Y-y(t_{0})]+C\cdot [Z-z(t_{0})]=0\!}
N
M
0
(
Γ
)
:
X
−
x
(
t
0
)
l
=
Y
−
y
(
t
0
)
m
=
Z
−
z
(
t
0
)
n
{\displaystyle N_{M_{0}}(\Gamma ):\;{\frac {X-x(t_{0})}{l}}={\frac {Y-y(t_{0})}{m}}={\frac {Z-z(t_{0})}{n}}\!}
P
M
0
r
:
l
⋅
[
X
−
x
(
t
0
)
]
+
m
⋅
[
Y
−
y
(
t
0
)
]
+
n
⋅
[
Z
−
z
(
t
0
)
]
=
0
{\displaystyle P_{M_{0}}^{r}:\;l\cdot [X-x(t_{0})]+m\cdot [Y-y(t_{0})]+n\cdot [Z-z(t_{0})]=0\!}
unde
A
,
B
,
C
{\displaystyle A, B, C \!}
sunt componentele scalare ale vectorului
b
→
=
r
→
˙
(
t
0
)
×
r
→
¨
(
t
0
)
=
|
i
→
j
→
k
→
x
˙
(
t
0
)
y
˙
(
t
0
)
z
˙
(
t
0
)
x
¨
(
t
0
)
y
¨
(
t
0
)
z
¨
(
t
0
)
|
{\displaystyle {\vec {b}}={\dot {\vec {r}}}(t_{0})\times {\ddot {\vec {r}}}(t_{0})={\begin{vmatrix}{\vec {i}}&{\vec {j}}&{\vec {k}}\\{\dot {x}}(t_{0})&{\dot {y}}(t_{0})&{\dot {z}}(t_{0})\\{\ddot {x}}(t_{0})&{\ddot {y}}(t_{0})&{\ddot {z}}(t_{0})\end{vmatrix}}\!}
iar
l
,
m
,
n
{\displaystyle l,m,n\!}
sunt componentele scalare ale vectorului:
n
→
=
b
→
×
t
→
=
|
i
→
j
→
k
→
A
B
C
x
˙
(
t
0
)
y
˙
(
t
0
)
z
˙
(
t
0
)
|
{\displaystyle {\vec {n}}={\vec {b}}\times {\vec {t}}={\begin{vmatrix}{\vec {i}}&{\vec {j}}&{\vec {k}}\\A&B&C\\{\dot {x}}(t_{0})&{\dot {y}}(t_{0})&{\dot {z}}(t_{0})\end{vmatrix}}\!}
Reperul Frenet [ ]
Definiţie .
Reperul Frenet este un reper ortonormat mobil, având originea în punctul
M
0
∈
Γ
,
{\displaystyle M_{0}\in \Gamma ,\!}
iar vectorii unitari sunt cei ce definesc direcţiile muchiilor triedrului Frenet: direcţia tangentei, direcţia normalei principale şi direcţia binormalei.
Notând cu
t
→
0
{\displaystyle {\vec {t}}^{0}\!}
versorul tangentei,
n
→
0
{\displaystyle {\vec {n}}^{0}\!}
versorul normalei principale şi cu
b
→
0
{\displaystyle {\vec {b}}^{0}\!}
versorul binormalei, reperul lui Frenet poate fi scris astfel:
R
F
=
{
M
0
;
t
→
0
,
n
→
0
,
b
→
0
}
.
{\displaystyle {\mathcal {R}}_{F}=\{M_{0};{\vec {t}}^{0},{\vec {n}}^{0},{\vec {b}}^{0}\}.\!}
[1]
Fie
M
0
(
t
0
)
∈
Γ
{\displaystyle M_{0}(t_{0})\in \Gamma \!}
un punct regular şi neinflexionar al curbei.
Obţinem versorul tangentei:
t
→
0
=
t
→
‖
t
→
‖
=
r
→
˙
(
t
0
)
‖
r
→
˙
(
t
0
)
‖
=
x
˙
(
t
0
)
i
→
+
y
˙
(
t
0
)
j
→
+
z
˙
(
t
0
)
k
→
[
x
˙
(
t
0
)
]
2
+
[
y
˙
(
t
0
)
]
2
+
[
z
˙
(
t
0
)
]
2
=
d
r
→
d
s
|
t
0
{\displaystyle {\vec {t}}^{0}={\frac {\vec {t}}{\|{\vec {t}}\|}}={\frac {{\dot {\vec {r}}}(t_{0})}{\|{\dot {\vec {r}}}(t_{0})\|}}={\frac {{\dot {x}}(t_{0}){\vec {i}}+{\dot {y}}(t_{0}){\vec {j}}+{\dot {z}}(t_{0}){\vec {k}}}{\sqrt {[{\dot {x}}(t_{0})]^{2}+[{\dot {y}}(t_{0})]^{2}+[{\dot {z}}(t_{0})]^{2}}}}=\left.{\frac {d{\vec {r}}}{ds}}\right|_{t_{0}}\!}
Versoru binormalei este:
b
→
0
=
r
→
˙
(
t
0
)
×
r
→
¨
(
t
0
)
‖
r
→
˙
(
t
0
)
×
r
→
¨
(
t
0
)
‖
=
A
⋅
i
→
+
B
⋅
j
→
+
C
⋅
k
→
A
2
+
B
2
+
C
2
{\displaystyle {\vec {b}}^{0}={\frac {{\dot {\vec {r}}}(t_{0})\times {\ddot {\vec {r}}}(t_{0})}{\|{\dot {\vec {r}}}(t_{0})\times {\ddot {\vec {r}}}(t_{0})\|}}={\frac {A\cdot {\vec {i}}+B\cdot {\vec {j}}+C\cdot {\vec {k}}}{A^{2}+B^{2}+C^{2}}}\!}
Pentru a deduce formula versorului binormalei
b
→
0
{\displaystyle {\vec {b}}^{0}\!}
în funcţie de derivatele cu s ale funcţiei
r
→
,
{\displaystyle \vec r, \!}
vom utiliza următoarele relaţii:
‖
t
→
0
‖
=
‖
d
r
→
d
s
‖
⇒
h
d
r
→
d
s
,
d
r
→
d
s
i
=
1
⇒
h
d
r
→
d
s
,
d
2
r
→
d
s
2
i
=
0
⇒
d
r
→
d
s
⊥
d
2
r
→
d
s
2
{\displaystyle \|{\vec {t}}^{0}\|=\|{\frac {d{\vec {r}}}{ds}}\|\;\Rightarrow \;{\mathcal {h}}{\frac {d{\vec {r}}}{ds}},{\frac {d{\vec {r}}}{ds}}{\mathcal {i}}=1\;\Rightarrow \;{\mathcal {h}}{\frac {d{\vec {r}}}{ds}},{\frac {d^{2}{\vec {r}}}{ds^{2}}}{\mathcal {i}}=0\;\Rightarrow \;{\frac {d{\vec {r}}}{ds}}\perp {\frac {d^{2}{\vec {r}}}{ds^{2}}}\!}
r
→
˙
=
d
r
→
d
t
=
d
r
→
d
s
⋅
d
s
d
t
{\displaystyle {\dot {\vec {r}}}={\frac {d{\vec {r}}}{dt}}={\frac {d{\vec {r}}}{ds}}\cdot {\frac {ds}{dt}}\!}
r
→
¨
=
d
d
t
r
→
˙
=
d
2
r
→
d
s
2
⋅
(
d
s
d
t
)
2
+
d
r
→
d
s
⋅
d
2
s
d
t
2
{\displaystyle {\ddot {\vec {r}}}={\frac {d}{dt}}{\dot {\vec {r}}}={\frac {d^{2}{\vec {r}}}{ds^{2}}}\cdot \left({\frac {ds}{dt}}\right)^{2}+{\frac {d{\vec {r}}}{ds}}\cdot {\frac {d^{2}s}{dt^{2}}}\!}
Din aceste relaţii rezultă că:
r
→
˙
×
r
→
¨
=
(
d
s
d
t
)
3
⋅
(
d
r
→
d
s
×
d
2
r
→
d
s
2
)
{\displaystyle {\dot {\vec {r}}}\times {\ddot {\vec {r}}}=\left({\frac {ds}{dt}}\right)^{3}\cdot \left({\frac {d{\vec {r}}}{ds}}\times {\frac {d^{2}{\vec {r}}}{ds^{2}}}\right)\!}
deci:
b
→
0
=
r
→
˙
(
t
0
)
×
r
→
¨
(
t
0
)
‖
r
→
˙
(
t
0
)
×
r
→
¨
(
t
0
)
‖
=
d
r
→
d
s
×
d
2
r
→
d
s
2
‖
d
r
→
d
s
×
d
2
r
→
d
s
2
‖
|
t
0
=
d
r
→
d
s
×
d
2
r
→
d
s
2
‖
d
2
r
→
d
s
2
‖
|
t
0
{\displaystyle {\vec {b}}^{0}={\frac {{\dot {\vec {r}}}(t_{0})\times {\ddot {\vec {r}}}(t_{0})}{\|{\dot {\vec {r}}}(t_{0})\times {\ddot {\vec {r}}}(t_{0})\|}}=\left.{\frac {{\frac {d{\vec {r}}}{ds}}\times {\frac {d^{2}{\vec {r}}}{ds^{2}}}}{\|{\frac {d{\vec {r}}}{ds}}\times {\frac {d^{2}{\vec {r}}}{ds^{2}}}\|}}\right|_{t_{0}}=\left.{\frac {{\frac {d{\vec {r}}}{ds}}\times {\frac {d^{2}{\vec {r}}}{ds^{2}}}}{\|{\frac {d^{2}{\vec {r}}}{ds^{2}}}\|}}\right|_{t_{0}}\!}
Versorul normalei principale este:
n
→
0
=
n
→
‖
n
→
‖
=
l
⋅
i
→
+
m
⋅
j
→
+
n
⋅
k
→
l
2
+
m
2
+
n
2
=
d
2
r
→
d
s
2
‖
d
2
r
→
d
s
2
‖
|
t
0
{\displaystyle {\vec {n}}^{0}={\frac {\vec {n}}{\|{\vec {n}}\|}}={\frac {l\cdot {\vec {i}}+m\cdot {\vec {j}}+n\cdot {\vec {k}}}{\sqrt {l^{2}+m^{2}+n^{2}}}}=\left.{\frac {\frac {d^{2}{\vec {r}}}{ds^{2}}}{\|{\frac {d^{2}{\vec {r}}}{ds^{2}}}\|}}\right|_{t_{0}}\!}
Aplicaţie [ ]
Să determinăm triedrul lui Frenet al elicei de ecuaţii parametrice:
x
=
a
cos
t
{\displaystyle x=a\cos t\!}
y
=
a
sin
t
t
∈
R
{\displaystyle y=a\sin t\;\;t\in \mathbb {R} \!}
z
=
h
t
{\displaystyle z=ht\!}
Rezolvare .
Prin derivare se obţine:
r
→
′
(
t
)
=
(
−
a
sin
t
)
i
→
+
a
cos
t
j
→
+
h
k
→
.
{\displaystyle {\vec {r}}'(t)=(-a\sin t){\vec {i}}+a\cos t{\vec {j}}+h{\vec {k}}.\!}
Ecuaţiile tangentei sunt:
(
T
)
:
x
−
a
cos
t
−
a
sin
t
=
y
−
a
sin
t
a
cos
t
=
z
−
h
t
h
.
{\displaystyle (T):\;{\frac {x-a\cos t}{-a\sin t}}={\frac {y-a\sin t}{a\cos t}}={\frac {z-ht}{h}}.\!}
Versorul
τ
→
{\displaystyle \vec \tau \!}
este dat de:
τ
→
=
r
→
′
(
t
)
‖
r
→
′
(
t
)
‖
=
1
a
2
+
h
2
(
−
a
sin
t
i
→
+
a
cos
t
j
→
+
h
k
→
)
.
{\displaystyle {\vec {\tau }}={\frac {{\vec {r}}'(t)}{\|{\vec {r}}'(t)\|}}={\frac {1}{\sqrt {a^{2}+h^{2}}}}(-a\sin t{\vec {i}}+a\cos t{\vec {j}}+h{\vec {k}}).\!}
Planul normal
(
Π
N
⊥
τ
→
)
{\displaystyle (\Pi _{N}\perp {\vec {\tau }})\!}
are ecuaţia:
Π
N
:
−
a
sin
t
(
x
−
a
cos
t
)
+
a
cos
t
(
y
−
a
sin
t
)
+
h
(
z
−
h
t
)
=
0.
{\displaystyle \Pi _{N}:\;-a\sin t(x-a\cos t)+a\cos t(y-a\sin t)+h(z-ht)=0.\!}
Pentru versorul
β
→
{\displaystyle {\vec {\beta }}\!}
se calculează
r
→
′
(
t
)
=
(
−
a
cos
t
)
i
→
+
(
−
a
sin
t
)
j
→
.
{\displaystyle {\vec {r}}'(t)=(-a\cos t){\vec {i}}+(-a\sin t){\vec {j}}.\!}
Deci:
r
→
′
×
r
→
″
=
|
i
→
j
→
k
→
−
a
sin
t
a
cos
t
h
−
a
sin
t
a
cos
t
h
−
a
cos
t
−
a
sin
t
0
|
=
a
h
sin
t
i
→
−
a
h
cos
t
j
→
+
a
2
k
→
.
{\displaystyle {\vec {r}}'\times {\vec {r}}''={\begin{vmatrix}{\vec {i}}&{\vec {j}}&{\vec {k}}\\-a\sin t&a\cos t&h\\-a\sin t&a\cos t&h\\-a\cos t&-a\sin t&0\end{vmatrix}}=ah\sin t{\vec {i}}-ah\cos t{\vec {j}}+a^{2}{\vec {k}}.\!}
În concluzie,
β
→
=
r
→
′
×
r
→
″
‖
r
→
′
×
r
→
″
‖
=
1
a
2
+
h
2
(
h
sin
t
i
→
−
h
cos
t
j
→
+
k
→
)
.
{\displaystyle {\vec {\beta }}={\frac {{\vec {r}}'\times {\vec {r}}''}{\|{\vec {r}}'\times {\vec {r}}''\|}}={\frac {1}{\sqrt {a^{2}+h^{2}}}}(h\sin t{\vec {i}}-h\cos t{\vec {j}}+{\vec {k}}).\!}
Ecuaţiile binormalei (de direcţie
β
→
{\displaystyle {\vec {\beta }}\!}
) sunt:
(
B
)
:
x
−
a
cos
t
h
sin
t
=
y
−
a
sin
t
−
h
cos
t
=
z
−
h
t
a
.
{\displaystyle (B):\;{\frac {x-a\cos t}{h\sin t}}={\frac {y-a\sin t}{-h\cos t}}={\frac {z-ht}{a}}.\!}
Planul osculator
(
Π
O
⊥
β
→
)
{\displaystyle (\Pi _{O}\perp {\vec {\beta }})\!}
are ecuaţia:
Π
O
:
h
sin
t
(
x
−
a
cos
t
)
−
h
cos
t
(
y
−
a
cos
t
)
+
a
(
z
−
h
t
)
=
0.
{\displaystyle \Pi _{O}:\;h\sin t(x-a\cos t)-h\cos t(y-a\cos t)+a(z-ht)=0.\!}
Pentru versorul normalei principale
γ
→
=
β
→
×
τ
→
{\displaystyle {\vec {\gamma }}={\vec {\beta }}\times {\vec {\tau }}\!}
se obţine:
γ
→
=
|
i
→
j
→
k
→
h
sin
t
h
2
+
a
2
−
h
cos
t
h
2
+
a
2
a
h
2
+
a
2
−
a
sin
t
h
2
+
a
2
a
cos
t
h
2
+
a
2
h
h
2
+
a
2
|
=
cos
t
i
→
−
sin
t
j
→
.
{\displaystyle {\vec {\gamma }}={\begin{vmatrix}{\vec {i}}&{\vec {j}}&{\vec {k}}\\{\frac {h\sin t}{\sqrt {h^{2}+a^{2}}}}&{\frac {-h\cos t}{\sqrt {h^{2}+a^{2}}}}&{\frac {a}{\sqrt {h^{2}+a^{2}}}}\\{\frac {-a\sin t}{\sqrt {h^{2}+a^{2}}}}&{\frac {a\cos t}{\sqrt {h^{2}+a^{2}}}}&{\frac {h}{\sqrt {h^{2}+a^{2}}}}\end{vmatrix}}=\cos t{\vec {i}}-\sin t{\vec {j}}.\!}
Ecuaţiile normalei principale (de direcţie
γ
→
{\displaystyle {\vec {\gamma }}\!}
) sunt:
N
P
:
x
−
a
cos
t
cos
t
=
y
−
a
sin
t
−
sin
t
=
z
−
h
t
0
.
{\displaystyle N_{P}:\;{\frac {x-a\cos t}{\cos t}}={\frac {y-a\sin t}{-\sin t}}={\frac {z-ht}{0}}.\!}
Planul rectificant
(
Π
R
⊥
γ
→
)
{\displaystyle (\Pi _{R}\perp {\vec {\gamma }})\!}
este de ecuaţie:
Π
R
:
cos
t
(
x
−
a
cos
t
)
−
sin
t
(
y
−
a
sin
t
)
=
0.
{\displaystyle \Pi _{R}:\;\cos t(x-a\cos t)-\sin t(y-a\sin t)=0.\!}
Note [ ]
↑ Versorul vectorului
v
→
{\displaystyle \vec v\!}
e dat de
v
→
0
=
v
→
‖
v
→
‖
.
{\displaystyle {\vec {v}}^{0}={\frac {\vec {v}}{\|{\vec {v}}\|}}.\!}
Resurse [ ]
Vezi şi [ ]